tisdag 20 maj 2014

Truly scrumptious Tuesday! 

Scrumptious, dvs. smaskigt och kalasgott, för idag ska jag berätta lite mer om clotted cream som man traditionellt serverar till scones i Storbritannien.

Clotted cream är en grädde som också ibland kallas Cornish cream, Devonshire cream, scalded eller clouted cream. Den är riktigt tjock i konsistensen, nästan som creme fraiche. Tillverkningen börjar med vanlig standardmjölk från kossor och fortsätter sen till värmebehandlingsstadiet. 

På traditionellt sätt ska mjölken värmas upp i ett vattenbad till en viss temperatur och sedan får den svalna långsamt i tråg i några timmar och under denna tiden flyter den feta gräddhalten upp till ytan och bildar "clots", dvs. klumpar. 

Därav kommer namnet clotted cream, för att grädden alltså har klumpat ihop sig i den tunnare, mindre fetthaltiga vätskan som blir kvar av mjölken. 

Varifrån den här typen av grädde kommer ifrån från början är lite osäkert, men den har i alla fall väldigt länge förknippats med Devon och Cornwall. 

Det finns bevis för att clotted cream har tillverkats så tidigt som i början av 1300-talet och det finns också teorier om att man gjorde detta för att minska spillet från mjölkproduktionen och samtidigt förlänga hållbarheten på sina mjölkprodukter.

År 1998 fick Cornish Clotted Cream till och med EU:s skyddade ursprungsbeteckning, så att den måste produceras med opastöriserad mjölk från Cornwall och resultatet måste ha en fetthalt på minst 55 %. 

Perfekt för alla LCHF-are om man vill få mumsa på den fetthalten och så får man väl kombinera det någonting annat än scones och sylt, om man vill hålla sig ifrån socker och kolhydrater. 
Man kan ju absolut göra en MYCKET gräddig sås på den om man vill äta till en köttbit. Eller varför inte gräddig äggröra? 

När Prince Charles och Lady Diana gifte sig 1981 så var en av rätterna vid bröllopsmåltiden faktiskt jordgubbar och clotted cream. 
Tänk vad mycket grädde det måste ha gått åt på ett sånt kalas! 

Vill du själv bjuda på strawberries & clotted cream så kika in på greatlittlebritain.tictail.com för att köpa hem lite att mumsa på. 

Kanske bjuda på cream tea med en av våra syltsorter?  
Isåfall skickar jag med recept på smarriga engelska scones som är lätta att baka.

http://greatlittlebritain.tictail.com/product/victoria-plum-jam-227g

http://greatlittlebritain.tictail.com/product/clotted-cream


Well, maybe that feels creamy enough for today... 
I'll send you on your way to tussle with - and enjoy - the rest of your Tuesday!




2 kommentarer:

  1. Ja jag äter clotted cream med jordgubbar. Har alltid Rodda i frysen så det är Made in Cornwall. :D

    SvaraRadera
  2. Åhhh intressant, Bara Brittiskt! Fungerar det att frysa? Hur blir konsistensen efteråt? Tack på förhand // Åsa

    SvaraRadera