onsdag 21 maj 2014

Flowers, flowers and more flowers!

Igår öppnade Chelsea Flower Show sina dörrar för etthundraförsta gången.

Har du inte hört talas om detta fantastiska event, så arrangerar Royal Horticultural Society (RHS) varje år en trädgårdsutställning i centrala London som nästan är en himmelsk dröm för alla trädgårdsfantaster. 
Man har från den 20e till 24e maj - alltså 5 härliga dagar - att utforska området runt Royal Chelsea Hospital. 

Det fanns tidigare andra blomster- och trädgårdsutställningar i och runt om London, vilket det så klart gör fortfarande, men just det här arrangemanget hette tidigare The Great Spring Show och hölls vid Temple Gardens, nära Embankment. 
Men år 1912 ville man slå på stort och Sir Harry Veitch kontaktade Royal Hospital, Chelsea. 
Så höll man en prunkande, hejdundrande utställning där det året och kallade det Royal International Horticultural Exhibition. 
Det konceptet och platsen fungerade så bra och besökarna var så nöjda att man beslöt sig för att inte flytta tillbaka det till Temple Gardens följande år. 
Man döpte helt enkelt om arrangemanget till Chelsea Flower Show och där har det nu gått av stapeln i maj varje år i över 100 år.

Ett besök här passar så klart för alla möjliga åldrar och intressen och man måste inte vara planteringsgalen själv, utan kan njuta av alla fina utställningsobjekt, fina environger, god mat och dryck och hur mycket plantor som helst - både att titta på och köpa med sig hem.

Om du inte har varit där, så kan jag varmt rekommendera detta evenemang, där inspirationen verkar flöda för utställarna och växa så det knakar för besökarna, precis lika mycket som alla växter gör!

Första gången Chelsea Flower Show arrangerades så hade de 244 utställare och i år är det hela 550.
Det tar totalt 25 hela dagar att bygga upp alla trädgårdar och utställningsobjekt och få området runt Royal Chelsea Hospital i ordning innan man öppnar årets utställning. 
Man räknar med ca 157 000 besökare i år.

Varje år finns det också en jury som i förväg har vissa priser man kan tävla om. 
Här är några av årets vinnare:
Best Artisan Garden: Togenkyo - A Paradise on Earth
Best Show Garden: The Laurent-Perrier Garden
Diamond Jubilee Award: 50 Golden Years of Bloom, South West Exhibit

Kanske vi ska anordna en språkresa och kombinerad trädgårdsresa nästa år? 
Öva på din engelska samtidigt som du får en sagolik visuell upplevelse, god mat och dryck och dessutom grön entusiasm och skapargläde?

Maila Great Little Britain om du är intresserad och vill veta mer. 

So.... until tomorrow... LET YOUR GREEN ENTHUSIASM FLOURISH!

(bilder från rhs.org.uk)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar