torsdag 29 maj 2014

Today it's Thursday and that means travel tips... 

Igår pratade jag bl.a. om filmen Northanger Abbey med Carey Mulligan och den är inspelad på Lismore Castle i County Waterford på Irland. Så strålande vackert med gröna parkområden runt omkring, fantastiskt blomstrande trädgård och Blackwater River precis nedanför slottsmurarna.




Idag är det ju röd dag i den svenska almanackan och här hade man kunnat spendera sin lediga dag om man hade planerat lite i förväg. 
Slottet är nämligen privatägt och hyrs ut till hugade spekulanter. T.ex. företag som vill hålla konferens eller till filmbolag som vill använda vyerna och slottsmiljön.
Eller kanske för privatpersoner som vill gifta sig där eller boka ett alldeles eget slott för en helg och bjuda in hela tjocka släkten.

På platsen där Lismore Castle ligger idag fanns tidigare ett kloster som grundades så tidigt som på 600-talet. Historien mellan år 600 och år 1550 är något brokig, med många svängar fram och tillbaka och även många "ägare".  
I slutet på 1500-talet övertogs Lismore av Sir Walter Raleigh (en känd engelsk aristokrat och tillika spion), men under tiden Sir Raleigh satt fängslad för högförräderi så sålde han denna egendom vidare. 

Nåväl, så kom det lite krig och annat emellan och dagens arkitektur i gotisk stil tog mestadels form under mitten på 1800-talet. 

Även om man kanske inte vill hyra slottet så är omgivningarna runt omkring otroligt vackra och County Waterford i den sydöstra delen av Irland mycket att erbjuda. 

Man kan vandra genom det natursköna landskapet för att ta en titt på Mahon Falls, ett 80m högt vattenfall. Och om man inte orkar vandra, så kan man istället ägna sig åt en tågresa med ett gammaldags fint tåg som tuffar längst med floden Suir, så man får fantastiska vyer över flodlandskapet utan att behöva röra en fena. 


Läs mer om Mahon och Suir Valley Railway här.

Du har kanske redan varit i Co. Waterford - har du isåfall några restips?

Happy Ascension Day (dvs Kristi Himmelfärdsdag)... 
Ensure you celebrate the Feast of Ascension in style!

(Bilder från lismorecastle.com)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar