fredag 30 maj 2014

Hooray for a sunny Friday... and a bridging day too! 

För många är ju detta en klämdag ("bridging day" för att den är som en bro eller "bridge" mellan två helgdagar) mellan Ascension Day och stundande helg, så jag tänkte jag fortsätter med ett annat sightseeingtips. 

Jag fick nämligen kommentaren igår om att man ju gärna hade velat besöka Lismore Castle, men det är klart att det kanske får bli på en annan resa än Londonresan eftersom Lismore ligger på Irland. 
Så idag tänker jag tipsa om ett annat lite mindre slottsligt herresäte som ligger strax utanför centrala London. 

Det heter Ham House och ligger nära Ham Common, inte långt from Richmon upon Thames om du är bevandrad i de sydvästra stadsdelarna av Greater London (Storlondon). 



Detta manor house är ju så klart mycket, mycket mindre än Lismore Castle, men definitivt värt ett besök om inte annat för att insupa historiken bakom detta och avnjuta en mycket god kopp te och kaka i deras kafe som de driver i sitt orangeri.

Huset är byggt på 1600-talet och efter ett antal olika adliga ägarfamiljer sköts det numera av National Trust - som för övrigt är en helt fantastisk stiftelse eller organisation som sköter om gamla gårdar, hus, slott och även vissa naturområden i England. 
Drivs till stor del av ideella krafter och organisationen ser till att så mycket som möjligt är bevarat i tidsenlig anda, omhändertaget och ompysslat och dessutom öppet för allmänheten att beskåda och njuta av. 

Ham House sägs vara Europas mest välbevarade 1600-tals manor house om man vill visa på 1600-talets mode och styrka. 

Även detta hus och parkområden har använt i diverse filmscener; t.ex. Never Let Me Go där fasaden fick tjänstgöra som skolfasad till Hailsham Boarding School och man kan också se delar av interiören i nyinspelningen av Anna Karenina från 2012. 


Vad är det man kan se i bakgrunden på den här filmtrailern för Never Let Me Go? Jo, samma fasad av Ham House som ni kan se lite längre upp i det här blogginlägget. 



Och här har vi ju Anna Karenina i egen hög person. Anna Karenina spelas av Keira Knightly och hennes make av Jude Law. 



Ännu fler filmer att njuta av! Och snacka om att kostymörerna måste ha haft så väldigt roigt med alla dessa fantastiska klänningar och klädbyten.

Have a Fabulous Friday! 

(bilder från en.wikipedia.org, youtube.com och imbd.com)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar