lördag 24 maj 2014

24th of May... a day to celebrate!

Well, the question is what are we celebrating? 

Jo, idag är det nämligen Queen Victoria's födelsedag och långt innan Kanada var enat så regerade hon som drottning och kanadensarna firade helt enkelt The Queen's birthday. 

Queen Victorias kröning av George Hayter
Denna dag blev lagstadgad helgdag i Kanada och när Victoria gick bort år 1901 ändrades namnet på helgdagen till Victoria Day. Detta för att hylla Victoria som ansågs vara "Konfederationens Moder" (dvs det enade Kanada).

Men 1904 tyckte de brittiska imperiet att man skulle hylla denna dag och denna regent i alla delar av imperiet, så då infördes detta i alla involverade länder och helgdagen döptes då till Empire Day. 
Sen fick man för sig att ändra namn ännu en gång, så år 1958 ändrades helgdagen till "Commonwealth Day", som ju då står för det brittiska samväldet inte en kolonialmakt som sådan.

Drottning Victoria föddes 1819 och kom till makten 1837, så hon var ju väldigt ung när hon fick regerera över så stora och inflytelserika delar av världen. 
1876 fick hon dessutom även titeln Empress of India, vilket ju inte kan ha vilat lätt på hennes axlar heller. 

Hon gifte sig med sin kusin Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha år 1840 och när hon avled hade hon regerat i nästan 64 år, vilket gör henne till den regent som suttit på tronen längst inom den brittiska kolonialmakten och den kvinna regerat längst i hela världen.
Queen Victorias och Prince Alberts bröllop av George Hayter

Denna tidsepok kallas den viktorianska eran och var en period av stora förändringar och genombrott inom både industriella, kulturella och politiska områden, så väl som framgångar inom vetenskaplig forskning och det militära.

Det brittiska kolonialväldet expanderade kraftigt. 

Hon fick hela nio barn tillsammans med sin Albert och dessa barn gifte sig sedan med kungliga eller adliga familjer i Europa och detta gav Queen Victoria smeknamnet "The Grandmother of Europe". 
Om man tittar i många av våra nuvarande kungahus runt om i Europa, så finns det alltså släktband tillbaka till Queen Victoria och Prince Albert. 

Smart drag kan man ju tycka, för detta kanske gör att det är svårare att starta krig mot sina egna släktingar. Så det kan ju ha varit en tanke bakom det här att det skulle förena Europa och göra det starkare. 

Men Queen Victoria älskade verkligen sin Albert och han var helt betagen av henne, så jag tror nog att dessa två föräldrar skulle göra allt för att hjälpa sina barn till samma lycka. 

Nu ska jag släppa iväg er... och inte för att vi kanske har brittiska anor, men vi kan väl fira ändå?

Have a splendid Saturday and enjoy Victoria Day!

(Bilder från en.wikipedia.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar