fredag 16 maj 2014

Boy, oh, boy am I glad... 

Att det inte är Big Ben och Houses of Parliament vi just nu lägger om taket på!

Även om vi har många gamla fina takpannor på vårt hus (som ska skrubbas och sen läggas upp på taket igen), så hade jag inte velat vara med när de ska lägga om detta enorma tak i centrala London. 


Fy bubblans vad högt och sååååå mycket tak!

Just nu diskuteras ärendet i England om de ska sätta fast någon form av solceller på Big Bens urtavla och även börja isolera delar av taket på Houses of Parliament med fårull. 
Vidare funderas det på om man kanske även ska sätta solpaneler där i framtiden, när man så småningom måste börja renovera gjutjärnstaket. 

Allt för att bli mer energieffektiva och "gröna" under de kommande åren, vilket ju så klart är beundransvärt och väldigt bra, men jag hade i alla fall inte velat vara takläggare på toppen av Big Ben. 

Visste du att de fyra urtavlorna är 54,9 meter upp i luften? WOW! 

Och visste du att klockan och klocktornet egentligen inte alls heter Big Ben utan att detta bara är ett smeknamn?
Numera - efter Drottning Elizabeths Diamond Jubilee 2012 - heter klocktornet faktiskt The Elizabeth Tower och innan dess hette det bara The Clocktower. 

Vad det gäller det där smeknamnet Big Ben, så råder det delade meningar om varför det kallas det.
En version är att det kommer från Sir Benjamin Hall som ledde installationen av the Great Bell och att det gamla smeknamnet då bara rörde själva klockan, men att det nu inkluderar både klockan och klocktornet. 

Denna klocka, klocktorn och palats har ju blivit en av Londons mest plåtade vyer. 
Har du någon favoritvy från London och isåfall varför?

Efter gårdagens inlägg... Have a fab After Work session today!

(Bilder från digitalsmart.co.uk)

2 kommentarer:

  1. Det är så kul att läsa dina inlägg. Naturligtvis hade jag ingen aning om att Big Ben heter något helt annat. Tack för ny kunskap. Lycka till med takprojektet och ha en trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man lär så länge man lever, Elisabeth. Eller som min pappa (som var lärare) alltid sa: Man lär så länge man har elever. Trevlig helg till dig med!

      Radera