onsdag 30 april 2014

Rise and shine, lovely people! 




Idag är det Valborgsmässoafton, något som firas här i Sverige och några andra få länder (Finland, Estland, Lettland, Slovenien, Tjeckien och Tyskland). 
Detta kommer från en hednisk högtid som tidigare firades i Tyskland och på senare tid kom att sammankopplas med heliga Valborg. 

Valborg helgonförklarades 1 maj och då kopplades den här dagen ihop med vårfester som brukade gå av stapeln vid denna tid på året och som kristendomen stämplade som häxförsamlingar. Valborg infaller när solen har hunnit en "kvart" i solhjulet, mitt emellan vårdagsjämning och midsommar.

Valborgs högtid firas alltså inte i Storbritannien, men kelterna har också en gammal hednisk tradition av Beltane (eller Beltain) - the festival of fire - som också är relaterat till solens bana. 
Detta är en hyllning till fertilitet & början på sommaren och firas oftast runt 1 maj. 

Firandet har sina rötter i Skottland, Isle of Man och Irland, men moderna versioner av dessa festligheter börjar poppa upp i andra delar av Storbritannien också. 
Butser Ancient Farm i Hampshire, södra England, så ska traditionellt en 30 foot (9,1 meter) lång man av flätade videgrenar brännas upp.


Som vanligt firar man ju in England och resten av det brittiska kolonialväldet helst helgdagar över en weekend och tar inte gärna ledigt mitt i veckan, så det här året - 2014 - när Beltane faller på en onsdag/torsdag, så firar många istället lördagen den 3 maj. 

Återkommer imorrn med mer om 1 maj och andra "bank holidays" i England. 
Till then... Have a fine & happy Beltane!

(Bild från www.hdwallsource.com och Graham Green, Butser Ancient Farm)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar