onsdag 17 september 2014

United Kingdom or not so united...?



Ja, efter Sveriges långdragna och något ofattbara valvaka, så är det nu dags för ett annat sorts val på andra sidan Nordsjön. 

Ska skottarna välja att gå ur den anrika unionen med England, som ju faktiskt har sammabundit dessa riken i mer än 300 år? 

Unionen befästes i två olika unionsakter; Union with Scotland Act daterad 1706 och sedan Union with England Act daterad 1707
Dessa två riken blev då ett och fick tillsammans namnet Great Britain.
Men faktum är att dessa båda länder haft samma monark sen 1603 då King James IV of Scotland ärvde tronen efter drottning Elisabeth I:s död och då regerade båda rikena. 

Kungariket Irland kom med i unionen 1801 och Great Britain blev då United Kingdom

All den där bakgrunden är ju väldigt spännande och det har naturligtvis hänt massvis politiskt sett sen dess. Södra och norra delarna av Irland har ju genomgått en våldsam separation och Wales har likaså fjärmat sig från England inom viss lagstiftning och policyarbeten. 

Om man tänker vad nuvarande drottningen av England - Queen Elisabeth II - har fått vara med om under sin tid som regent så är det rent häpnadsväckande och revolutionerande.

Vad tror du? 
Kommer skottarna att värdera sin independence, olja och ekonomi mer än skyddsnätet från Westminster och historiens vingslag? 

Eftersom Skottlands flagga står för det blåvita i flaggan "Union Jack" så undrar man ju hur den nya unionsflaggan kommer att se ut om Skottland väljer att lämna United Kingdom?
Så här kanske? 

Kanske Wales gröna färg med Englands rödvita St George's Cross?

Eller vill man få med Commonwealthvapnet i mitten?

Whatever the outcome of the referendum... 
Tomorrow will be a day to remember!!

(bilder från pixabay.com och bbc.co.uk)

4 kommentarer:

  1. Jag har aldrig tänkt på flaggproblematiken, men ja, det är ju så sant. Hur ska den se ut om det blåa för Skottland faller? Vi får se snart!

    SvaraRadera
  2. Intressant, eller hur, Anna? Ska bli spännande för just nu ligger ju ja- och nej-sidan väldigt jämt enligt opinionsundersökningarna. Ha en fin dag! / Åsa

    SvaraRadera
  3. Med eller inte. Inkludera, exkludera. Det gör skillnad. Tack för ny kunskap skrivet på ett lätt sätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen. Det blir skillnad om de väljer att kliva av unionståget och vem vet hur det ser ut om 50 år och vad som är bäst. Klurigt värre! Men det ska bli spännande och se hur det blir imorrn. Ha en fin eftermiddag // Åsa

      Radera