fredag 19 september 2014

It's a NO!!!!



Det har varit en otroligt jämn match hela natten igenom efter de skotska polling stations stängde kl 22:00 GMT. BBC har just tillkännagivit att Skottland har röstat nej till independence.

Alla områden har ännu inte rapporterat in sina röstresultat, men med enbart 2 områden kvar att rapportera sina röstresultat så har nej-sidan redan vunnit. United Kingdom förblir en union och Skottlands invånare vill stanna kvar som en del av Storbritannien. 

Kända, stolta skottar som t.ex. Sir Sean Connery har uttryckt sig i media och Connery säger "As a Scot and as someone with a lifelong love for both Scotland and the arts, I believe the opportunity of independence is too good to miss."

Men på den andra sidan har många unionister också fått säga sitt. Harry Potters välkända skapare, författaren JK Rowling, är inte från Skottland men vill tydligen gärna ha Skottland kvar i unionen och har donerat 1 miljon pund till rörelsen Better Together. Hon sa följande till media: "It will take microsurgery to disentangle three centuries of close interdependence, after which we will have to deal with three bitter neighbours."

Fördelar och nackdelar med självständighet kan ses från olika synvinklar, men vad man säger är att skottarna med all säkerhet hade blivit av med pundet och även fått avsäga sig sina brittiska medborgarskap. Frågan hade varit hur EU hade ställt sig till det här. Hade Skottland hade fått gå in i EU som självständigt land och om de hade fått lov att använda euron som valuta. 

Från ja-sidan säger man att ekonomin skulle bli mycket starkare och mera stabil om Skottland vore självständigt. De menar att varje invånare skulle få det bättre och bli upp till 1000 pund / år rikare.
Nej-sidan kontrar så klart med att det är enormt svårt att förutsäga detta, men de räknar istället med att de skotska invånarna skulle bli upp till 1400 pund fattigare per år om man röstar för självständighet. 

Ja-sidan säger också att många lagar bestämts nere i Westminster som speciellt hjälper England, men inte riktigt tar in skotska förhållanden. De menar att även att de skulle ha mer makt att styra som de själv vill och att de inte skulle behöva "dras med det konservativa styret i Westminster, som vi har ratat i många år."

Nej-sidan lägger då fram att en union är mycket starkare och om Skottland går ur unionen så skulle de få en mycket mindre röst i världen. United Kingdom har skulder till andra länder världen runt och Skottland är så klart också delvis delaktiga i detta, så om Skottland lämnade unionen skulle de behöva ta över en viss del av detta. Det brittiska skyddsnätet för pensioner, sjukvård osv skulle inte finnas kvar och eftersom självständigt EU-medlemskap inte är en självklarhet, så kan ett självständigt Skottland bli väldigt isolerade i mångt och mycket. 

But the vote has now been cast - Skottland stannar kvar i unionen!



Have a Fabulous Friday and a Wonderful Weekend!!

(bilder från uk.news.yahoo.com och futuretimeline.net)

8 kommentarer:

  1. Jag har inte på djupet satt mig in i frågan, men för mig känns det ändå rätt skönt. Jag tänker på konsekvenserna av ett fritt Gotland, kanske blir ett fritt Katalonien, Baskien, Skåne, Umbrien ... viss nytta har vi väl ändå av lite större stater? Och så kanske vi kan lägga mindre tid på käbbel... Vi hör ju alla samman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, Charlotte! Vi hör ju alla samman och jag är glad för det höga valdeltagandet och även för resultatet :) Ha en fin helg // Åsa

      Radera
  2. Det låter som hur många norrlänningar ser på Stockholm:
    Alla beslut tas där och man tror inte att det bor några människor utanför Stockholm.
    Det som behövs är en ömsesidig ökad insikt om olika förutsättningar och värderingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ömsesidig ökad insikt är väl alltid bra i alla kommunikationskanaler. Men jag tror nog att Westminster har lärt sig av detta och absolut vill förbättra relationen med Skottland, även om de kanske får passa sig så att inte Wales börjar revoltera eller någon annan landsdel. Tack för dina tankar, EvaKarin. :)

      Radera
  3. Konsekvenserna av ett JA var verkligen oroande.

    SvaraRadera
  4. Grattis! :) och tack för fördjupningen i vad det verkligen handlar om. Ganska stora konsekvenser att ta ställning till.
    /Jeanette

    SvaraRadera
  5. Minsann! Så bra att jag hittat din blogg så jag blir lite mer insatt i Great Britain´s affärer. Kanske ska jag fira att det är helg med en underbar brittisk Rom Com, som Love Actually eller Notting Hill. Känns som det var väldigt länge sedan...
    Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh dessa filmerna är aldrig fel, Kristina! Man blir liksom lycklig ända in i själen :) Jag återkommer med lite mer feelgood inom snar framtid. Ha en riktigt fin helg // Åsa

      Radera