fredag 25 april 2014

Tea, tea, glorious tea... 



Det finns naturligtvis hur många olika sätt man kan gruppera tesorter i, beroende på odlingsland, smak, utseende osv. 
Men om vi håller oss till en form av basindelning så kan te kan grovt klassificeras i 4 kategorier baserat på hur mycket de har bearbetats.


    • Vitt
    • Grönt
    • Oolong
    • Svart

I den här skalan är vitt te är minst bearbetat och svart är det som genomgått längst färdigställningsprocedur. 
Alla dessa sorter kommer alltså alla från samma typ av tebuske och skillnaden i smak och utseende beror på jordmånen, klimat och även hur mycket det har bearbetats. Har det bara plockats och torkats, eller har det ångats, rostats osv.

Åsså finns det så klart andra sorter som inte passar in i dessa fyra grupper - t.ex. Rooibos, fruktteer, örtte, mate och blomteer - men dessa innehåller då inte några blad från busken Camellia sinensis. 

Rooibos tillverkas av en kommer från sydafrikansk red bush, vars latinska namn är Aspalathus linearis. 
Denna tesort är alltså inte lik de andra som kommer från den vanliga tebusken, Camellia sinensis. 
 
Aspalathus linearis


Camellia sinensis

Dricker du te? Vilket är isåfall din favoritsort?

Happy Friday, everyone!


(Bilder från www.pinterest.com, www.camelliasrus.com.au och www.en.wikipedia.org)

2 kommentarer:

  1. Åsa ! Vitt är min favorit te!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon, Betsi! Brukar du ha nån speciell smak på ditt vita te? Eller ett märke du tycker är extra gott?

      Radera