fredag 15 augusti 2014

A LOVELY LITTLE OUTING.... 

Om man letar efter en annan typ av dagsutflykt än melodikryss i vacker svensk lantmiljö, så vill jag föreslå Mompesson House i Salisbury. 



Runt omkring staden Salisbury i landskapet Wiltshire i England så finns det massvis att titta på;  vackra vyer, härliga småstäder, Stonehenge, Avebury och mycket mycket annat. 

Men idag fastnar jag som sagt för Mompesson House - ett vackert 1700-tals hus i klassisk "Queen Anne" arkitektur och som byggdes av Charles Mompesson.


Enligt anteckningar från denna tid hyrde Charles far, Sir Thomas Mompesson, den här marken år 1635 och även då huset som stod där från kyrkan och dekanen. 
Sedan byggde som sagt hans son Charles det nuvarande huset 1701 och sen har det gått genom familjen och efter det även en rad andra innehavare. Både far och son Mompesson var framstående politiker på sin tid och efter det har det bott andra förnämligheter också.

Barbara Townsend, en flamboyant konstnärinna, bodde i detta hus i nästan 100 år. Hon målade mycket akvareller och vissa av hennes verk hänger på väggarna här. 
Biskopen av Salisbury bodde här 1942-1951 och drygt 20 år senare testamenterades huset till National Trust, en organisation som jag nog har berättat om i tidigare blogginlägg, men som i alla fall tar hand om många historiska hus och gods på den engelska landsbygden. 

Mompesson House visades också upp i filmen Sense & Sensibility från 1995, där denna fantastiska byggnad fick tjänstgöra som Mrs Jennings hus London. 

 
Trädgården är vacker vilken tid på året man än kommer och det finns ett jättefint litet kafé längst ner i trädgården, så man kan sitta och mumsa på scones & te och njuta av alla välarrangerade och härligt prunkande rabatter.


Så ... se så... pallra dig iväg på en utflykt och insup atmosfären och de storslagna environgerna!

(Bild från www.telegraph.co.uk)

2 kommentarer:

  1. Jag hann aldrig gå in eftersom vi ville till Avebury också men hela platsen är ju superengelsk.

    SvaraRadera
  2. Så vackert och VÄL VÄRT ett besök när du har vägarna förbi nästa gång :)

    SvaraRadera