torsdag 9 oktober 2014

Cast your mind back to 9th October 1986...

It was a blustery day in 1986..... eller förresten, vänta lite... det har jag ju ingen som helst aning om för jag var ju inte i London vid det tillfället! Men man får ju leva sig in lite i den där rollen som historieberättare, eller hur?

Tänk er ett gråmulet, lite småduggigt London där oktobervinden blåser runt husknuten och där Her Majesty's Theatre strax ska slå upp dörrarna till en av världens mest besökta musikaler världen över. 


Phantom of the Opera ska strax ha premiär och vem kunde ana att den skulle sättas upp på så många olika teatrar i så många länder runt hela jorden. Det är omöjligt att veta exakt men det sägs att denna musikal har setts av ca 140 miljoner människor på teater och att den totala åskådarsiffran (om man räknar in andra former av media) är så hög som 6 miljarder.

Helt ofattbara siffror!

Det är något speciellt med att gå på teater, opera eller musikal och det spelar egentligen ingen roll om man är i London, Göteborg, Muscat eller Kyoto. Man blir liksom uppslukad av miljöerna, skådespelarna, sångarna eller musikerna och all scenografi. Publiken runt omkring och själva stämningen i salongen gör så mycket att man faktiskt får en härlig upplevelse även om man inte egentligen tycker om just opera eller just den där teaterpjäsen.

Redan i oktober 2010 hade det visats 10 000 föreställningar av The Phantom och två år senare hade även Broadway i New York kommit upp i samma antal. 

Andrew Lloyd Webber har skrivit den här och om man nu vill vara lite "nördig" så kan jag berätta att när i teaterscenen skulle man återskapa en kopia av operahuset i Paris och speciellt en stor ljuskrona. Denna kopia har inte mindre än 6000 pärlor, 35 pärlor på varje band, är 3 meter bred och väger ett ton. 
Det tog 5 personer 4 veckor att konstruera.

Varje show har ca 130 personer involverade i uppsättningen och till skådespelarna och orkestern behövs 230 kostymer, 22 scenbyten, 281 ljus och ca 250kg "dry ice" används i föreställningens 10 dim/rökmaskiner. 

Har ni ännu inte sett The Phantom kan jag varmt rekommendera den och om ni får tillfället så se den i London på originalteatern Her Majesty's Theatre så ta tillfället i akt och njut. 

Imorrn kommer mer information om denna charmiga teater vid Haymarket i Londons West End, men klicka på bilden nedanför så får ni ta del av en fin trudelutt från föreställningen med Sarah Brightman och Michael Crawford.

https://www.youtube.com/watch?v=n5dhyiqhR7Y

Have a Phantastic Day!


(bilder från boxoffice.telegraph.co.uk, thephantomoftheopera.com)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar