onsdag 30 april 2014

Rise and shine, lovely people! 




Idag är det Valborgsmässoafton, något som firas här i Sverige och några andra få länder (Finland, Estland, Lettland, Slovenien, Tjeckien och Tyskland). 
Detta kommer från en hednisk högtid som tidigare firades i Tyskland och på senare tid kom att sammankopplas med heliga Valborg. 

Valborg helgonförklarades 1 maj och då kopplades den här dagen ihop med vårfester som brukade gå av stapeln vid denna tid på året och som kristendomen stämplade som häxförsamlingar. Valborg infaller när solen har hunnit en "kvart" i solhjulet, mitt emellan vårdagsjämning och midsommar.

Valborgs högtid firas alltså inte i Storbritannien, men kelterna har också en gammal hednisk tradition av Beltane (eller Beltain) - the festival of fire - som också är relaterat till solens bana. 
Detta är en hyllning till fertilitet & början på sommaren och firas oftast runt 1 maj. 

Firandet har sina rötter i Skottland, Isle of Man och Irland, men moderna versioner av dessa festligheter börjar poppa upp i andra delar av Storbritannien också. 
Butser Ancient Farm i Hampshire, södra England, så ska traditionellt en 30 foot (9,1 meter) lång man av flätade videgrenar brännas upp.


Som vanligt firar man ju in England och resten av det brittiska kolonialväldet helst helgdagar över en weekend och tar inte gärna ledigt mitt i veckan, så det här året - 2014 - när Beltane faller på en onsdag/torsdag, så firar många istället lördagen den 3 maj. 

Återkommer imorrn med mer om 1 maj och andra "bank holidays" i England. 
Till then... Have a fine & happy Beltane!

(Bild från www.hdwallsource.com och Graham Green, Butser Ancient Farm)

tisdag 29 april 2014

Mmmmm... A delicious aroma of newly baked goodies spreads through the house

Gosh, vad jag har stått i. Har hållt på med att baka och dekorera kakor för fullt inför en Afternoon Tea-bjudning, så mitt inlägg idag kommer att vara något kortare än vanligt. 

Så här ser det ut i mitt kök just nu (förutom det kaos på andra sidan diskbänken som kameran inte visar). 
Här vankas det strawberry blush meringues och rich chocolate flowers, som snart ska få en kaffe- & chokladfrosting och lite fina sockerpärlor.

Man vill ju inte riskera att gå ifrån bordet hungrig, så till detta blir det sandwiches med olika fyllningar, t.ex. egg & cress, salmon & cucumber kanske lite ham & pickle också. 

Naturligtvis har vi även nybakta scones med clotted cream och sylt. 

Och sist men inte minst har vi diverse cupcakes, några lemon cupcakes med apelsinicing, några med björnbärsicing och ett par med vaniljicing och mörka chokladprickar. 


Får man lov att bjuda på en kopp nybryggt te under körsbärsträdet?


Or maybe a pot in the library?


I can just feel it... hoppas ni känner det oxå...

måndag 28 april 2014

Welcome to a new working week!



Ny dag, ny vana... ja, jag tycker om det här. Jag har skapat och fastnat i bloggvanan. 
Kan inte lova att jag kommer att blogga varje dag, men lovar bjuda på fakta, funderingar & fnitter så ofta jag bara kan. 

Just nu sitter jag med en kopp te, men kanske inte riktigt lika stor som den här, hihi. 
Vissa dricker ju kaffe mer för koffeinet än smaken, men jag dricker definitivt te för att jag älskar smaken och är inte ute efter en koffeinhit.

Visste du att te i obryggt tillstånd innehåller mer koffein än obryggt kaffe? 
Men blandar ut temängden med mycket mer vatten jämfört med hur man brygger kaffe, så får man alltså en lägre koffeindos i te.  

Det är också vetenskapligt bevisat att tanninerna i te "binder" koffeinmolekylerna och då neutraliserar en viss del av koffeinets egenskaper. 

Sen är det klart att detta beror ju på hur mycket kaffe eller te man använder per kopp och även vilken typ av te man använder sig av. 
Grönt och vitt te har mindre koffein jämfört med svart te. 
Rooiboste innehåller inget koffein alls och har även lägre tanninvärden än te från busken Camellia sinensis.


Så vare sig du väljer te, kaffe eller någonting annat i din mugg - gör någonting riktigt bra av din dag och din morgonkopp.

Enjoy the sunshine outside the window and have a Marvellous Monday!

(bilder från www.pinterest.com)

söndag 27 april 2014

Oh no... it's the last day...!



Det är sista dagen av Företagarnas Bloggutmaning, oh my goodness, oh my goodness.
Ett sånt härligt gäng bloggare, några helt sprillans nya (som jag) och några som är riktigt gamla i gamet och en faslig massa där emellan. 
Vi har inspirerat, peppat, kommenterat, hjälpt varann och gett feedback. 

På 21 dagar har vi förhoppningsvis skapat en ny vana (för det är vetenskapligt bevisat att det tar så lång tid för någonting nytt att bli en vana), men framförallt har vi haft roligt och funnit ett nytt nätverk av människor vi kanske aldrig skulle stött på annars. 


Jag ska inte säga hejdå till bloggandet, nu gäller det bara att våga stå på egna ben och hoppas att mina nya bloggvänner fortfarande finns där att bolla idéer med ibland. 

Min älskade sambo tror i alla fall på mig och gav mig en för tidig födelsedagspresent i förrgår. En jättefin bok om te, så nu har jag ännu mer intressanta fakta som jag kan peppra mina blogginlägg med. Han sa att nu när jag bloggar så mycket tänkte han att jag kanske kunde hitta nya infallsvinklar om te. Tack, älskling!
Jag lovar många fler inlägg om detta ämne och allt möjligt med brittisk anknytning. Häng med på den resan, vet ja!

Tack för att du lockade med oss på utmaningen, Linda Da Silva och för att du har guidat oss genom bloggdjungeln. Hurra för alla er som har varit med. 

I've had a jolly good time and you have put on a jolly good show!





(Bilder från www.christianfaithatwork.com, www.bicf.org, aianna.co.uk)

lördag 26 april 2014



Lördag betyder torgdag i Varberg... 


Denna bilden är tagen på Great Little Britain's första torgdag 2012 när vi för första gången dukade upp våra varor på Varbergs Torg. 

Numera räcker tiden inte riktigt till och vi säljer mer på nätet (www.greatlittlebritain.tictail.com) än vad vi gör på torgdagar, men det är roligt att stå där och vara torgmadam bland alla knallar som kommer från olika håll i Sverige. Utbyta tips om marknader, höra andras historier och naturligtvis möta sina kunder personligen istället för virtuellt. 

Mötet med andra människor är ju något fantastiskt, både professionellt och privat. 
Och när en leende kund kommer tillbaka för att tala om hur bra varan/tjänsten har varit, så känner man ju sig både stolt och glad.
Om kunden dessutom sprider dessa komplimanger till vänner och arbetskamrater blir det ju ringar på vattnet och man kan få otroliga resultat bara på att ta hand om sin kund på ett bra sätt. 
Superb kundservice och tillmötesgående personal är i alla fall nåt som jag själv reagerar på när jag är konsument och inte leverantör, så det ligger mig varmt om hjärtat även i mitt jobb. Våra kunder ska känna sig "super special" och väl omhändertagna, annars känner inte jag att vi har lyckats.

Eftersom jag ofta sitter i mitt hemmakontor och översätter böcker och andra typer av texter, så är det också roligt att få träffa vissa av mina kunder personligen. 
Ta reda på vad de vill ha mer av, nya varor eller kanske påfyllnad av någonting vi tidigare hade i vårt sortiment. Den kundkommunikationen gör ju att jag kan göra mitt jobb bättre och sprida mer engelsk glädje. 





Detta är några få av de varor vi säljer... vad skulle du vilja se i vår webbutik eller torgstånd?

Välkommen till Varbergs Torg idag om du har vägarna förbi!

SPIFFING SATURDAY TO YOU ALL !

fredag 25 april 2014

Tea, tea, glorious tea... 



Det finns naturligtvis hur många olika sätt man kan gruppera tesorter i, beroende på odlingsland, smak, utseende osv. 
Men om vi håller oss till en form av basindelning så kan te kan grovt klassificeras i 4 kategorier baserat på hur mycket de har bearbetats.


    • Vitt
    • Grönt
    • Oolong
    • Svart

I den här skalan är vitt te är minst bearbetat och svart är det som genomgått längst färdigställningsprocedur. 
Alla dessa sorter kommer alltså alla från samma typ av tebuske och skillnaden i smak och utseende beror på jordmånen, klimat och även hur mycket det har bearbetats. Har det bara plockats och torkats, eller har det ångats, rostats osv.

Åsså finns det så klart andra sorter som inte passar in i dessa fyra grupper - t.ex. Rooibos, fruktteer, örtte, mate och blomteer - men dessa innehåller då inte några blad från busken Camellia sinensis. 

Rooibos tillverkas av en kommer från sydafrikansk red bush, vars latinska namn är Aspalathus linearis. 
Denna tesort är alltså inte lik de andra som kommer från den vanliga tebusken, Camellia sinensis. 
 
Aspalathus linearis


Camellia sinensis

Dricker du te? Vilket är isåfall din favoritsort?

Happy Friday, everyone!


(Bilder från www.pinterest.com, www.camelliasrus.com.au och www.en.wikipedia.org)

torsdag 24 april 2014

Good morning, dearest reader!

Jag lovar att komma tillbaka till mer te-snack imorrn, men idag måste jag få dela med mig av lite annat... 

Igår ägnade jag min dag åt att bolla idéer, hitta och ge inspiration, finna kreativitet, mysa med min fina syrra och hennes superhärliga barn. 

Sen på kvällen tog en god vän, Helena Bramfors, med mig till Varbergs Stadshotell för att lyssna på en duktig föreläsare som lockade till skratt, gråt och satte igång många tankar om personligt ledarskap. 

Föreläsaren - Torkild Sköld - sa att alla är VD i sitt eget bolag, nämligen sitt liv. 
Man måste själv ta ansvar för att leda det livet som man vill leva och vad man vill få ut av det livet. Naturligtvis finns det inget vaccin mot livet och man får försöka parera för vissa käftsmällar som ibland kan komma flygande, men det viktigaste är att tänka till och vara medvetna om hur vi väljer att reagera på det som har hänt eller håller på att hända. 
Händelsen tillsammans med vår reaktion får ju ett resultat och om vi inte tycker att resultatet blev så bra, måste vi ju förändra vår reaktion för att resultatet ska bli bättre i framtiden. 
All förändring börjar med en själv. 

Torkild kan varmt rekommenderas om ni inte har lyssnat på honom tidigare. 

Efter gårdagen så har jag många tankar i mitt lilla huvud om vilka egenskaper jag tycker bäst om i mig själv och vilka mål jag vill skriva ner för min dag, mitt år och mitt liv. Hur ska jag uppnå dessa mål?

Mindre vardagsmål kan jag spalta upp rätt enkelt och bara ge mig sjutton på att jag ska klara av - bättre upplägg på lektioner, förändra gruppdynamiken på mina kurser, nya & mer intressanta övningar, översätta ett visst antal sidor i boken som just nu är mitt översättningsuppdrag, lära mig mer om online marknadsföring osv osv.

Men de större, mer långsiktiga målen kräver planering och strategi. 


Vad har du för mål med din dag?  

Innan du börjar fundera på det och ta tag i dagens dont, så ber jag dig lyssna på den här lilla tjejen. 
Filmsnutten med Jessica från YouTube.com är fantastisk och det hade lika gärna kunnat vara mina syskonbarn som står där och peppar sig själv i spegeln. 

https://www.youtube.com/watch?v=H0ifIQNwXBE

Tro på dig själv! Du sprider din självkänsla omkring dig och det känner andra av. 
Var stolt över dig själv och tro på att du är värd att ses, så är det denna känsla som andra tar till sig oxå.

Som Jessica säger i filmsnutten "I CAN DO ANYTHING GOOD" !

(Bilder från www.socialclix.biz och www.youtube.com)

onsdag 23 april 2014

Happy St George's Day! 

Den 23 april är det St George's Day och detta helgon firas med en "feast" lite varstans runt om i världen. 
Denna dag räknas också som Englands nationaldag, eftersom varje landsdel inom Storbritannien har ett eget skyddshelgon och i Englands fall är det St George. 


Den engelska (inte Storbrittaniens) flaggan är vit med ett rött kors på och den kallas St George's Cross.  

Enligt legenden var St George en soldat i den romerska armén och han dödade en drake för att rädda en prinsessa. Hans död ägde rum år 303 och man hyllar alltså honom på hans dödsdag. 

Detta klassas inte som en röd dag i almanackan, så engelsmännen får inte ledigt den här dagen (som vi numera får på Sveriges nationaldag), men den firas lite runt om i landet. 
Jag tyckte den här bilden var störtskön.


Så om ni känner er manade... 
Celebrate St George's Day in style och ha en riktigt fin onsdag!


(Bilder från www.one4theroad.org.uk och www.londonsvenskar.com)

tisdag 22 april 2014

A Morning Cuppa...



Ja, så här känns det för mig idag....
Sitter här med en kopp Lady Grey och försöker febrilt få ihop ordning på alla surrande tankarna om England, te, kurser, ordval, språkutveckling, tokigheter vid översättning och de engelska produkter jag säljer.
Det surrar runt helt enkelt. 

Så här kommer ett snabbt inlägg om te. 
Visste ni att runt om i världen dricks otroligt mycket te och Indien toppar listan med över 10kg te per person per år. Sverige ligger på ca ett halvkilo per person och år. 
Det sägs att britterna dricker ca 165 miljoner koppar varje dag. 

Det finns ca 1500 olika sorter av "Camellia Sinensis", dvs tebuskar. Dessa är indelade i många underkategorier och jag återkommer med detta en annan dag. Precis som med vinsorter så beror smak och karaktär väldigt mycket på vilken jord och klimat tebuskarna har vuxit i. 

Om man vill hålla sitt te riktigt varmt, ska man så klart ha en "tea cosy" över sin tekanna. Kika på den som vi säljer på greatlittlebritain.tictail.com


För att förgylla er dag och sätta igång jobbveckan på ett kul sätt, så kommer här en liten trudelutt om te. Bara klicka på den underbara Beatlesbilden nedan. 

Where Would We Be Without Tea?  by Gilbert O'Sullivan

Kort jobbvecka den här veckan, så ha en riktigt härlig tisdag! 
See you tomorrow!

(Bilder från www.pinterest.com, www.youtube.com och www.greatlittlebritain.com)

måndag 21 april 2014

Good morning sunshine!

I Linda Da Silva's bloggutmaning verkar det har strömmat igenom ett tema över de sista dagarna och detta har fått mig att tänka till lite grann. 

Tanken på hur viktigt det är att stanna upp ibland och bara andas. 
Att unna sig ett ögonblick alldeles för egen räkning, att faktiskt ta för sig och belöna sig själv med en liten stund att reflektera, att njuta av solskenet som kattungen här ovanför och känna värmen på nosen.

På bara ett kort ögonblick kanske lite stress försvinner, man känner lugnet sprida sig i kroppen och axlarna sjunker. 
Om man avsätter den tiden, så kan man på ett annat sätt fokusera tankarna om hur man vill fortsätta dagen, månaden, livet. Både stora och små beslut blir lättare för att man inte forcerar fram allt under stressiga förhållanden, utan tar ett steg tillbaka, ett ögonblick för tyst kontemplation. 

På engelska vill jag uttrycka mig så här:
Take your time and breathe. 
Give yourself the gift of time & space to ponder, contemplate and digest. 
Allow yourself to bask in the sunshine and just be.  

(Bilder från "Inviting Home" på www.pinterest.com och Just Breathe www.releasemecreations.com)

söndag 20 april 2014

EASTER SUNDAY today, Good morning!

En dag som denna äter det engelska folket ofta stora familjemiddagar & lamm ligger högt på tio i topp listan för påskmiddagar. 

Ofta äts lamm med "mint sauce", men idag ska jag bjuda er på ett recept med rosmarin och chilli. Till det serveras så klart traditionsenliga roast potatoes och lite broccoli. 
Receptet idag kommer från Delicious Magazine om ni vill testa detta. 

Jag kanske skulle lägga till detta i en kurs kanske - engelsk matkultur samtidigt som man lagar mat och utökar sitt vokabulär om smaker, ingredienser och råvaror?
Låter det som ett aptitretande koncept?

Vad ni än äter idag och var ni än är, så njut av dagen så hörs vi imorrn igen!

lördag 19 april 2014

HAPPY EASTER EVERYBODY!


Här kikar jag upp som en yrvaken liten kanin och förgyller er påskafton. 
Ville bara berätta en snabbis om engelska påskägg jämfört med svenska och sen ska jag försvinna, så ni kan få fira påsk ifred.

Engelska påskägg är inte som de svenska i kartong. 
De är istället oftast helt i choklad, som två halvor av formad choklad som sen sätts ihop. Ibland har de små paket med andra godisbitar eller chokladbitar inuti, eller i masstillverkad form så ligger resten av godisarna ibland i en förpackning vid sidan om.
Så ägget ni ser på bilden är alltså tunn choklad som man kan äta och så ligger det några bitar toffee vid sidan om i det där paketet också. 


Thorntons är en av Storbritanniens största chokladbutikskedjor och gör väldigt vackra ägg. 
Man kan också gå snäppet dyrare och mer exklusivt med Fortnum&Mason. 
Klicka här och se hur de gör sina ägg för hand.

Sen får jag på sedvanligt reklamtv-sätt säga: "Men det finns så klart andra fina chokladfirmor också". Och det går kanske lika bra med selleri, som en smart Sven Melander sa i Nöjesmassakern för många herrans år sen, hihi.

Iväg med er nu och mumsa på era påskägg... 

Ha en riktigt chokladig påskafton!!

fredag 18 april 2014

Good Friday... 

Varför säger engelsmännen "good" när vi i Sverige säger lååååååång fredag?

Ja, de finns vissa som säger att good kommer från holy, pious, dvs helig och därav god. Vissa säger att det har blivit en förvanskning av God Friday, alltså Guds fredag. Tja... jag vet inte vad jag tror.

Nåväl, jag ska inte gräva ner mig i det där för mycket och lediga dagar, dvs. "Bank Holidays", i England är någonting jag kommer att komma tillbaka till och förklara vad det är. 

Jag tänkte istället fokusera på något "delicious" som jag tycker om att mumsa på om jag ska sitta i tysta, kreativa, kanske ibland smått kontemplativa tankar. Nämligen hot cross buns...



Dessa små bullar äts traditionellt sett på långfredagen, antagligen symboliserar de Jesu kors. De är kryddiga, lite tyngre bullar, men inte frallor utan äts ljumma med lite smör på till en kopp te så klart. 

Vill ni testa och baka så kan ni hitta Paul Hollywoods recept här. Han är nog mest känd här i Sverige i TV-serien Hela England Bakar. 

Engelsk folklivsforskning visar att just hot cross buns har medfört mycket vidskeplighet. Det finns husmors tips som säger att de bullar som bakas och äts på just Good Friday inte ska mögla eller på annat sätt bli dåliga under året som kommer. 
Det finns andra som säger att man ska ta en munsbit av en bulle för att behålla hälsan om man börjar känna sig sjuk eller att den kan bota sjösjuka. 

Och sista vidskepligheten för idag...  Om man delar en hot cross bun med en vän, så sägs det säkerställa och garantera att vänskapen håller under hela nästa år, men då ska man vid själva delningen samtidigt säga: "Half for you and half for me. Between us two shall goodwill be". 

Vad ni än väljer att mumsa på eller fundera över idag, så hoppas jag att ni får en finfin långfredag!

torsdag 17 april 2014

Maundy Thursday... vad är det? 

Den här dagen, alltså torsdagen innan långfredagen, kallas på engelska för Maundy Thursday och ibland också för Holy Thursday eller Shere Thursday. 

Shere i det här fallet betyder ren eller skinande. Varifrån ordet maundy kommer råder det delade meningar om. Vissa säger att det kommer från det gamla språket Middle English där det betydde ett budskap, en order eller själva akten då prästerskapet eller Jesus tvättar andras fötter. 
Kanske inte just så här, men det här ser väl skönt ut...  :)

Vissa säger att det kommer från latinets mendicare som betyder att tigga och att det skulle då representera allmosorna som i kyrkan gavs till de fattiga som besökte mässan den här dagen på året. 

Hur, om och varför man än firar påsk, så tycker jag att den här sista förklaringen till maundy är en tanke som man kanske skulle kunna dra in i sin egen vardag just idag.

Jag hänvisar till en "fellow blogger", Robert Palotas, som i sin blogg häromdagen skrev om just att "ge, så får du också tillbaka". Kika på hans inlägg här .

Så här halvvägs genom Ekko Web Solutions bloggutmaning så får man väl säga att vi inom gruppen ger inspiration och tid till varandra för att kunna utvecklas både personligen och professionellt sett. Helt fantastiskt! 
Tack till alla som är med i utmaningen, jippi vad kul att vi kan sprida kunskap och glädje både bland oss i utmaningsgruppen och att våra bloggar sprider sig som ringar på vattnet över hela Sverige!

Underbart påskstökarväder här i Varberg... Och flaggan är i topp för min pappa som fyller år idag. Hurra!!

Ha en fin Maundy Thursday everybody!

onsdag 16 april 2014

Oh oh oh Wednesday...

Nu är det snart påsk, men innan dess har jag ett snabbt inlägg om mod. 

Jag såg nämligen ett citat häromdagen och tyckte det var så fint

Detta är ett citat från Mary Anne Radmacher som verkar som en inspirationskälla och kreativ estet. 

Om man inte riktigt har mod till allt idag, så ta då ett litet mini-steg. 
Klappa dig själv på kinden och säg till dig själv hur duktig du har varit idag. 
Sen kanske du orkar & vågar hela vägen ut imorgon och verkligen tar ett stort kliv framåt!

Om man kikar tillbaka på mitt inlägg om kläder igår, så tänker jag att dessa skor (som för övrigt just nu myser i min garderob och väntar på nästa svängom) betyder så mycket glädje, skratt och även mod. 
Jag känner mig modig och samtidigt så fin när jag har på mig de här Union Jack hjärt-skorna!

Regardless of whether you take a mini-mini-step today or a giant leap - be proud of yourself!

tisdag 15 april 2014

Betydelsen av att känna till olika klädkoder i olika arbetsmiljöer... 

Det finns ju otroligt mycket att känna till vad det gäller språket och kulturen i ett annat land även om man bara tänker resa privat. 
Men ska man dessutom göra affärer internationellt, så bör man ha pejl på hur man ska bete sig, hur man ska uttrycka sig och även hur man ska klä sig. 

Jag som har jobbat i England i många år klär ju mig hellre i kostym eller klänning & kavaj, när jag ska gå till jobbet, för det är jag van vid. Ska jag visa upp mig professionellt sätt och föreläsa inför en publik, presentera säljsiffor inför ledningsgruppen eller coacha mitt team, så vill jag ha en slags proffsig rustning.

Ja, hmmmm, inte riktigt så kanske... det känns lite väl uppstyltat och säkert svinvarmt när man ska svettas inför ledningsgruppen.

Så här blir nog bättre:

Men det är ju så klart jätteviktigt att känna till dessa klädkoder var man än ska göra business i världen, för vi är ju ofta inte uppklädda på kontoren runt om i Svea rike. 
Kan ju bli lite pinsamt att traska in på ett kontor i centrala Manchester klädd i jeans, converse och en stor skjorta i någon bjärt färg, som inte är instoppad i byxlinningen, om alla andra i det konferensrummet är klädda som på bilden ovan. 
Samtidigt ska ju inte passa in i en och samma mall, så man måste hitta sin personliga stil och känna av sammanhang, hur formellt mötet är osv. 

Detta går jag också in på när jag lär ut affärsengelska, för det kan vara lika viktigt att göra ett gott visuellt intryck som att uttrycka sig med rätt formell engelska. 

Var bara aktsam om du ska köpa snygga jobbkläder när du är i England, för det kan skilja på bara ett litet, litet "e" om du får med rätt sak hem. 
Frågar du efter en "three piece suit" observera stavningen, så får du med dig en kavaj, väst och byxa/kjol. 
Frågar du däremot efter en "three piece suite" (med e på slutet), så får du hem en soffgrupp! Akta dig!  Hihi!
Suite i det här fallet betyder nämligen en soffa och två matchande fåtöljer.


Ett par andra bloggare, som speciellt sysslar med kläder och klädkod i olika sammanhang, är Betsi och Elisabeth. Kika gärna in på deras bloggar. Betsis blogg når du här och Elisabeths blogg hittar du här.

Klä dig rätt och känn tryggheten i att ha din professionella rustning på dig. 
Hur den rustningen ser ut beror ju på vilket sammanhang och vilket land du befinner dig i.  

See you tomorrow! Till then... have a lovely sunny day!

måndag 14 april 2014

Top of the morning to you! 
Så ja... inte vara ledsna för att det är måndag... Ta en kopp te, vet ja!

Efter mitt inlägg igår om perfekta söndagen spatserandes i London, så är det exakt så jag skulle vilja bedriva engelska kurser. I olika miljöer, på olika nivåer av antingen konversationsengelska eller  affärsengelska. 

Kom hem till mig, drick Afternoon Tea i min trädgård och utveckla din engelska med mig i några timmar medans du mumsar på hembakta scones och clotted cream. 

I fantasins värld kan vi vandra runt Baths gator och diskutera de fantastiska romerska baden och Jane Austen som bodde här i början på 1800-talet. 


Eller fortsätt för vår inre syn med ett besök i Stratford-upon-Avon, där vi kan titta på huset där William Shakespeare föddes. Diskutera hans pjäser och hans språk. Visste du att han myntade mer än 1700 nya ord under sin skrivande tid?

Jag tycker också om att uppmärksamma skillnader i matkultur, högtider och traditioner. Finns hur mycket som helst att spinna vidare på.... det beror helt på deltagarna i gruppen och vilka intressen och syften de ser med kursen i sig. 

Skulle kanske just ditt företag behöva en kurs i affärsengelska och skillnader i affärskultur mellan Sverige och Storbritannien?

Skulle du kanske känna dig mer bekväm i att prata engelska både professionellt & privat, om du tyckte att du behärskade mer spontan & beskrivande engelska? 

Hör gärna av dig med just dina önskemål så skräddarsyr vi en kurs till just din firma eller häng med på en av våra blandade kurser. 

Have a Marvellous Monday, everyone!

söndag 13 april 2014

An ideal Sunday i London... 

För mig är en perfekt söndag i London en vacker vårdag. Man börjar med en promenad genom Green Park och beundrar de vackra påskliljorna, hoppar på tunnelbanan ut till Greenwich och där tar jag en "mooch" med min väninna som bor inte långt därifrån. 

Med mooch menar jag långsamt ströva runt bland stadsdelens smågator, kika in i små butiker och affärsfönster och tanka kreativ inspiration.  Greenwich Market är perfekt för "mooching" och här kan man hitta allt från handsydda väskor, blommor, målningar och smycken till mumsiga bröd och söta bakverk. 

Jag berättar mer om denna anrika marknad någon annan gång, för nu är jag hungrig och det är dags för en traditionell Greenwich lunch, dvs Pie & Mash. 

Det finns många gamla ställen som har serverat pie & mash i flera generationer och idag väljer jag Goddards som har hållt igång sen 1890.

Man får en djup smördegspaj och till det får man en rejäl portion potatismos och vanligtvis ärtor vid sidan om, som en upplyftande, grön liten klick på tallriken och såsen man får till kallas liquor.  

Idag har jag valt Chicken and Mushroom pie, som då är stora saftiga kycklingbitar, purjolök och champinjoner som bakas i en härligt, gräddig sås under mördegstäcket tills det är gyllenbrunt och doftar himmelskt. 

Inte en traditionell söndagmiddag i England, men en sådan kan jag kanske beskriva nästa vecka. 

Smaklig måltid och en härlig söndag önskar jag er alla!

lördag 12 april 2014

Oh what a beautiful morning, oh what a beautiful day!


Tog en morgonpromenad runt Varberg Fästning med min pojkvän och jag blir alltid lika förundrad över hur vackert allting är. En smula blåsigt, men då får man i alla fall en genomblåsning och ett härligt uppvaknande. 
Engelsmännen hade sagt "blow away the cobwebs", vilket är precis vad jag behöver efter en väldigt tung sömn och mycket knepiga drömmar.

Idag är det Liv som har namnsdag och jag skulle vilja först säga grattis till alla Liv-töser där ute, men oxå gratta alla till livet. Man får verkligen säga att livet kan bjuda på så extremt många olika vinklar och vrår, bara man tar sig tid att utforska och vågar våga lite grann. Så nu vill jag tipsa om några otroligt tänkvärda bloggar, som gjorde att jag ändrar min taktik något från min engelska inriktning idag (men bara för en dag) ...

Agneta Hagström - a fellow blogger - skrev igår om personliga resurser, skapande av nya rutiner och ett nytt liv om man så vill. Apropå namnsdagsbarnet Liv, så  kan man ju faktiskt ta för sig av ett liv som man vill ha och lämna valda delar bakom sig. Fokusera på det positiva. Som Agneta sa "få vinden att vända"...

Ann-Catrin Hansson skrev igår om hur man kan skapa vårkänslor på arbetsplatsen. Vare sig det är i professionella livet eller i privatlivet, så kan man ju skapa vårkänslor, leenden och spirande kreativitet. Hjälp andra att vidareutvecklas i grupp eller enskilt och då även må bättre själv, för att man lockar till skratt och lyckliga stunder.

Maria Nilsson - another fellow blogger - skrev för ett par dagar sen på sin blogg om att ge det där lilla extra. Och det är väl värt ett försök... Att inte ge upp eller lägga av bara för att människor i er närhet gör det. "Go the extra mile" !!

Så... kära läsare... gör precis det! Skapa vårkänslor och sprid inspiration. 
Go the extra mile och få tusenfalt tillbax!